Uiensoep

UIENSOEP

1 zak runderbotten
laurier, stuk wortel, stengel bleekselderij, stuk prei
5 grote uien
tijm
bouillonpoeder of zout
peper
stokbrood en geraspte kaas

* zet de runderbotten op in een pan koud water, (min. 2,5 liter) voeg daarbij de laurier, wortel, bleekselderij en prei, om hiervan een mooie bouillon te trekken. De kunst is om de bouillon niet te laten koken, maar op zo'n 90 graden te laten garen. Neem hier alle tijd voor, u hoeft er niet bij te blijven staan, maar minimaal 5 uur is toch echt wel nodig. 
* zeef de bouillon door een doek en zet deze apart. De groenten en botten gebruikt u niet meer. Wilt u een flink gevulde soep hebben, dan kunt u nog het vlees van de botten halen en dat later aan de soep toevoegen. 
* Snij de uien in ringen en bak deze op halfhoog vuur aan. Laat ze rustig garen, zorg ervoor dat ze niet aanbakken. Voor de smaak kunt u altijd een teentje knoflook toevoegen. 
* voeg de tijm toe
* voeg de bouillon toe en breng het geheel weer tot bijna aan de kook. Misschien heeft u teveel bouillon. Geen probleem, dat vries je gewoon in en daar tover je een volgende keer ook een heerlijk pannetje soep mee op tafel
* breng de soep op smaak met bouillonpoeder (ik gebruik de E-nummervrije poeder van Nesse) of met zout en peper
* zet de oven aan op de grill stand
* snij het stokbrood in mooie schuine plakken, leg er wat geraspte kaas op
* schep de soep in een soepkom, leg er stokbrood op en zet het 4-5 minuten onder de hete gril, zodat er een mooi bruin korstje op komt
* Bon apetit!