Maartens Ossobuco

Voor 4 personen


80 gram roomboter                                         

1/2 ui fijngehakt
2 runderschenkels  (grote)

flinke scheut doge witte wijn
bloem
200 ml vleesbouillon. Heb je geen bouillon staan (b.v. in de vriezer), dan van een blokje.
1 stengel bleekselderij, fijngehakt.
1 winterwortel (middelmaat), fijngehakt.
2 eetlepels tomatenpuree.
zout en peper.

Smelt de boter in een pan, voeg de ui toe en fruit hem 5 minuten op en laag vuur (beetje in beweging houden). Bestuif de schenkels met bloem. Haal de uien uit de pan, de pan afspoelen (NIET MET ZEEP), laten drogen, wat boter in de pan en de schenkels op hoog vuur bakken. Vaak omkeren, anders verbrandt de bloem. Met peper en zout bestrooien en nog even bakken. Voeg de wijn toe en borrelend laten verdampen. Voeg de bouillon, de bleekselderij, en de wortel toe, zet het vuur laag.
Ja, en dan doe ik ze in de slowcooker. Dat is eigenlijk een petroleumstelletje maar dan elctrisch. Ik heb hem van het merk Crock-Pot. Ook een heeeeeeel leuk verjaardagskado. Is de mooiste pan die ik heb. Voor alles wat op zijn gemakkie moet stoven, gebruik ik die pan.
Ik laat de schenkels een uurtje of vijf heel langzaam gaar worden. Je kan gewoon gaan fietsen, een dutje, de tuin doen of iets dergelijks.
Doe je het in een pan op het vuur, moet je wel zorgen dat het niet gaat koken. Plaatje op een plaatje misschien? En op het vuur moet je af en toe controleren dat de bouillon niet teveel verdampt.

Andere optie: zet de pan in de oven (afdekken met aluminium folie en dan het deksel erop) op 80 ?C, ook zo’n 5 uur

Serveer de schenkels met een gremolata.
Een halve citroen dun schillen (alleen het geel heb je nodig), met 1 tak fijngehakte verse bladpeterselie. Dit door elkaar mengen en huppekee op de schenkels ermee.

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Lekker met een goede risotto. Ja, daar moet je wel bij blijven. Telkens een beetje bouillon toevoegen aan de rijst. Is niet erg, heb je mooi de tijd om de fles witte wijn gezellig soldaat te maken.