Braadstuk van het varken

Op internet zult u talloze recepten tegen komen voor een braadstuk. Ik zou zeggen: zoek de lekkerste uit! Zoek op de woorden varkensnek, procureur, varkensbraadstuk. Het komt veelal hier op neer: inwrijven met kruiden, aanbraden en langzaam laten garen in de oven op lage temperatuur. 
Hieronder mijn recept, eenvoudig, met ingredienten die iedereen wel in de kast heeft staan. Waar ik het heb gevonden? In de krant, de zaterdag editie, van die man met die sigaar. Dan weet u misschien wel genoeg. Daar heb ik zelf mijn eigen creativiteit weer op losgelaten, met wat er nog in het kastje stond en zo.

Nodig:
1 dl balsamico azijn
2 dl ahornsiroop
10 gram bruine suiker
10 gram grove mosterd
10 gram appelstroop
5 gram vijfkruidenpoeder
10 gram paprikapoeder, of als u van pikant houdt: cayennepeper
2,5 dl donker bier
stuk varkensnek van 1 kg

Meng voor de marinade alle ingredienten met elkaar in een schaal. Pak een stevige plastic zak (diepvrieszak) en doe daar het vlees in. Giet de marinade erbij en masseer die in het vlees. Laat het een nachtje in de koelkast staan, hussel of masseer het nog een paar keer tussendoor.

Verwarm de oven voor op 100-120 graden. Haal het vlees uit de zak en leg het over in een braadslede of ovenschaal. Ik leg altijd eerst een paar dikke plakken ui onder in de slede en leg daarop het vlees, zodat de warmte overal goed bij kan. Je kan het vlees eerst nog even aanbraden, maar dat is niet noodzakelijk. 
Zet de slede in de oven en gaar het vlees totdat het uit elkaar rolt.

Serveer bij het vlees gegrilde groenten en aardappelen uit de oven.