Stroganoff bloemkoolschotel

stroganoff bloemkoolschotel

Ik moet eerst een bekentenis doen: ik ben geen bloemkoolliefhebber. Meestal zorg ik er voor dat ik aan het werk ben als er hier thuis bloemkool gegeten moet worden. Ben ik er mooi vanaf. Nou wil het geval dat ik ook ook op mijn werk moet zorgen voor een warme prak op tafel om half zes, samen met de cliënten. En ook daar zitten liefhebbers van een prak aardappels-bloemkool, dus helaas val ik ook daar regelmatig met mijn neus in de boter of liever gezegd: bloemkool. Ik deed een verzuchting aan mijn collega over mijn weerzin tegen bloemkool en daar werd mij een zeer smakelijke oplossing gegeven! Een ovenschotel met bloemkool en stroganoff gehakt. Inmiddels is het op mijn werk een favoriete menukeuze geworden. 
Voor het geval dat u ook niet zo'n liefhebber bent... zeker eens proberen!

300 gram gehakt
evt. wat gerookte spekjes of een paar plakjes ontbijtspek
grote ui, bakje champignons, knoflook
blikje tomaten puree
scheutje cognac/sherry
creme fraiche
zout, peper of bouillonpoeder
bloemkool en aardappels die je kunt stampen
nootmuskaat

Kook de bloemkool beetgaar en de aardappels gaar en stamp het door elkaar. Voeg wat nootmuskaat toe. 

Bak het gehakt rul en haal het uit de pan. Voor het lekker kunnen er ook nog wat rookspekjes mee gebakken worden, niet echt nodig, wel lekker. Bak de ui en de champignons, voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee, zodat het ontzuurt. Voeg het gehakt weer toe en verhit alles goed door. Voeg een scheut cognac/sherry toe, laat het verdampen en voeg dan de beker crème fraiche toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper.

Doe de saus onder in de ovenschaal, dek dit af met de bloemkool-aardappel puree. Strooi wat paneermeel over de puree, verdeel er wat boter over en zet de schaal nog zo'n 20 minuten in een oven van 175 graden, totdat hij een mooi bruin korstje heeft. Uiteraard kun je ook wat kaas over de puree strooien in plaats van paneermeel, het is maar wat u lekker vindt. 

Een smakelijk!