Draadjesvlees
In de winkel krijgen we vaak de vraag: hoe maak ik nou lekker ouderwets draadjes vlees klaar. Draadjesvlees zat te verkrijgen, alleen het klaarmaken is blijkbaar nog niet zo eenvoudig. Hierbij wil ik u mijn "recept" delen, alhoewel het meer een bereidingswijze dan recept is. Ik maak mijn draadjesvlees meestal 's avonds klaar. Waarom, dat zult u hieronder lezen. Maar vindt u het geen prettig idee om het een nacht over te laten staan, begin er dan 's morgens vroeg aan, dan kunt u het 's avonds op tafel zetten.
Wij hebben het volgende draadjesvlees in de winkel: braadlappen, stooflappen, riblappen, sucadelappen en doorregen runderlappen. De braadlappen en stooflappen zijn mager en de anderen bevatten wat meer vet. Het is maar net waar u van houdt.
In de braadpan roomboter en olijfolie verhitten. Het vlees goed droog deppen met keukenrol en bestrooien met kruiden. Ik gebruik meestal peper en zout. Van een klant kreeg ik de tip om er wat rommelkruid bij te doen. Dit is te vergelijken met 5-kruidenpoeder en geeft een lekkere kruidige smaak af. Maar doe er niet teveel bij.
Bak het vlees totdat het rondom mooi bruin is. Zorg dat de pan niet bomvol ligt, maar bak het vlees in porties. Daarna haal ik al het vlees uit de pan en ik bak in het bakvet nog een ui, grof gesneden. Daarna voeg ik een heel klein beetje vocht toe. Dit kan een scheut rode wijn zijn, maar ook een klein beetje warm water. Met de nadruk op klein beetje. Ik zet mijn vlees dus niet helemaal onder het vocht. Het vlees weer toevoegen en tot slot een laurierblaadje erbij..
Als ik sucadelappen maak, dan vind ik het lekker om er een stukje ontbijtkoek, wat ik besmeerd heb met grove mosterd in te verkruimelen. Dit geeft een gebonden jus. Het zal ongetwijfeld ook kunnen bij andere soorten vlees, maar om de een of andere reden doe ik het alleen maar bij sucade.
Meestal blijft het bij een scheutje rode wijn en een laurierblaadje, maar als ik zin heb om naar buiten te lopen om tijm te plukken (als het niet regent dus), dan doe ik dat er ook nog bij. Of een paar tomaten die hoognodig weg gewerkt moeten worden. Het is maar net wat ik voorhanden heb en is er niks, dan blijft het bij water en een laurierblaadje.
Daarna zet ik pan en al in de oven, van 75-90 graden. Beslist niet hoger. Deksel op de pan. En daar laat ik hem een nacht staan. Niet bang zijn, gewoon lekker gaan slapen en de andere morgen de oven uit zetten. Omdat de oven op zo'n lage temperatuur staat zal het vlees niet aanbranden. Het borrelt ook niet in de pan; het vlees wordt heel rustig gaar. Ik heb een dikke pizzasteen in de oven liggen, die ik gebruik om mijn brood op te bakken. Die steen zorgt ervoor dat het vlees precies nog warm genoeg is om 12 uur, als we warm gaan eten.
Ik zou zeggen: bent u de mening toegedaan dat draadjes vlees alleen iets is uit de tijd van grootmoeder, probeer het dan eens op deze manier. Ik weet zeker dat u dan ook echt draadjesvlees krijgt!
Eet smakelijk!