Algemene informatie & tips lamsvlees

Onze schapen blijven zo lang mogelijk buiten. Ook in de winter. De voeding van de lammeren bestaat dus -naast melk in de eerste maanden- uit alleen gras. Dat heeft een goede invloed op de samenstellingen van de vetten. Net zoals bij koeien die gras eten verandert de vetsamenstelling en bevat het lamsvlees veel meer omega-3-vetzuren. Dus laat dat kuipje linolzuur smeersel, wat voor boter door moet gaan vooral lekker in het schap staan en eet een stukje lamsvlees! Veel gezonder. Want naast eiwitten is het ook een goede bron van ijzer, zink en de B-vitaminen. Het vlees bevat spoorelementen als koper, mangaan en selenium. Nou, u heeft wat om over na te denken als u een hapje in uw mond steekt!

Bereiding:
Lamsvlees kun je grofweg verdelen in twee categorien : stoofvlees en snel klaar vlees. Denk daarbij heel simpel: vlees dat heeft moeten werken (aan de voorkant van het dier) heeft tijd nodig om zacht te worden en  het vlees dat weinig gedaan heeft (achterbouten, rug) is snel klaar en eet je nog roze. 

Ik geef de voorkeur aan het gebruik van een kernthermometer. Zeker als het gaat om vlees dat rosé moet blijven. Uiteraard kun je de richtlijn aanhouden van 25 minuten per 500 gram, maar bedenk daarbij dat een plat stukje vlees veel eerder de temperatuur van 58 graden heeft bereikt dan bijvoorbeeld een rond lamshammetje. Dus zet gewoon voor je eerstvolgende verjaardag, sinterklaas of kerst een kernthermometer op je lijstje. Je zult er veel plezier van hebben. Zorg ervoor dat je de naald niet tegen het bot aansteekt, want daar is het altijd warmer. 
En last but nog least: vergeet niet dat de temperatuur nog ca. 5 C stijgt terwijl het vlees rust. Begin de temperatuur dus ongeveer 10 minuten voor het eind van de aanbevolen garingstijd te controleren.

rood45 Clamsfilet
lamszadel
rose58-60 Clamszadel
lamsbout
lamshammetje
koteletten
doorbakken65-67 Cschouder 
hals
poulet
schenkel

Goede combinaties:
  • munt
  • rozemarijn
  • tijm
  • peper
  • knoflook